Legjobb receptes blogok

2011. jan. 2.

Somlói Galuska

Először mindenkinek szeretnék egy boldogabb új évet kívánni!Személy szerint nekem a 2010-es év nem igazán volt jó,így most nagy reményekkel kezdem az új évet!
Megpróbálom bepótolni a blogomba a decemberben készült finomságaim fotóit,receptjeit.
Nálam minden szilveszterkor somlói is készül,mivel ez a kedvenc süteményem,kiadós és sok adag készülhet belőle.
HOZZÁVALÓK:
-9db tojás,
-20 dkg porcukor
-20 dkg liszt
-6 dkg darált dió
-1,5 dkg kakaópor
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk,majd hozzáadjuk a sárgákat és könnyedén hozzákeverjük a lisztet is.A tésztát 3 részre osztjuk,egy részből sima piskótát sütünk,a másodikhoz hozzáadjuk a diót,a harmadikhoz a kakaót és ujjnyi vastag lapokat sütünk belőle.Közben elkészítjük a töltelékhez valókat.
PUNCSLÉ:
-12,5 dkg cukor
-1,75dl víz
-0,75dl sütőrum
-kis vaníliarúd,reszelt citrom és narancshéj keverékét felforraljuk és hidegre tesszük.
SÁRGAKRÉM:
-1/2 l tejből,4 tojásból,4 dkg lisztből vaníliával sárgakrémet főzünk és még melegen belekeverünk 1,5 dkg hideg vízben áztatott zselatint.(lehet készíteni vaníliapudinggal is)
CSOKOLÁDÉÖNTET:
-30 dkg cukrot,3 dkg kakaóport,2 dl vizet,1 dl főzőrumot összekeverünk,felforraljuk,lehűtjük.
Tölteléknek:10 dkg darált dió,mazsola(én kihagyom,mert nem szeretjük),barackíz
ELKÉSZÍTÉS:
Az egyik piskótalapot beletesszük abba a formába amiben sütöttük,meglocsoljuka puncslé egy harmadával,a sárgakrém felét ráöntjük,megszórjuk darált dió felével és a mazsola felével.
Rátesszük a másik lapot és megismételjük az előzőeket.Tetejére tesszük a 3. lapot,megöntözzük a megmaradt puncslével,ezután vékonyan bekenjük barackízzel és meghintjük kis,szitán átszórt kakaóporral.Legalább egy napig hűtőszekrényben pihentetjük.Tálalásnál kanállal kiszaggatjuk,tányérra halmozzuk,tejszínhabbal felspricceljük és a kihült csokoládéöntettel meglocsoljuk.
 Nekem eddig az ez alapján készült somlói tetszik,én nem teszem rá az összes puncslét,mert nem szeretem,ha nagyon el van ázva benne a tészta.

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Guszta lett ez a Somlói, neked is BUÉK!

szindi írta...

Köszönöm!:)Fini is volt:)