2010. jún. 26.
zöldséges bableves
Mostanában nincs túl sok időm főzőcskézni,ezért többnyire olyat készítek,ami nem csak 1 napos kaja:)
Mint ez a leves,ilyenkor a 2.fogáson variálok,ami többnyire könnyen elkészíthető tészta-féleség.
Hozzávalók:
30dkg fehérbab
2nagy vagy 3 kisebb s.répa
1 nagyobb fehérrépa
kisebb zellergumó
1 cs.petrezselyemzöld
1 közepes fej v.hagyma
2 gerezd fokhagyma
só,ételízesítő,bors,1 babérlevél
1teásk. pirospaprika
1tk.sűrített paradicsom vagy 1db friss pari
1tojás,1ek liszt,3ek.olaj
A babot előző nap átválogatom,beáztatom.Másnap szűrőbe téve folyóvíz alatt leöblítem és kb 2-3 l. vízben fölteszem főni,a fűszerekkel és a megtisztított zöldségekkel együtt.
(s.répát,f.répát,5-6 cm-es darabokra vágom,utána pedig hosszában negyedelem,a zellert kisebb kockára aprítom)
a hagymákat megtisztítom és félbevágva dobom a levesbe.Fedő alatt főzöm.
Közben elkészítem a vékony rántást és a csipetkét.
3ek olajba 1 csapott ek lisztet keverek,majd pár percig pirítom,aztán lehúzva a tűzről belekeverem a p.paprikát.
Megcsinálom a csipetkét a tojáshoz annyi lisztet adok,hogy jó kemény tésztát kapjak és kb. csicseriborsó nagyságúakra szaggatom.
Mikor minden puha a levesben,eltávolítom a hagymákat,babérlevelet,petrezselyemzöldet.
A levével engedem fel a rántást kis adagokban és mindig elkeverve.
Végül a már híg rántást öntjük a levesbe.
Mikor fölforrt,beletesszük a csipetkéket is és még kb. 5-6 percig főzzük,míg megpuhul.
Friss kenyérrel az igazi:)Jó étvágyat!:)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése