Legjobb receptes blogok

2011. jún. 29.

feketeribizli lekvár és szörp

lekvár és szörp

 
az elkészült szörp                                                    






  Lekvárhoz:minden kiló ribizlihez,80dkg cukor,1 citrom leve(én kihagytam)
A ribizlit megmossuk,leszemezzük,lábasban összekeverjük a cukorral,citromlével és összeforraljuk annyira,hogy a cukor feloldódjon.
Átöntjük egy műanyag vagy üvegedénybe és fóliával letakarva egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben.
Másnap átpasszírozzuk,hogy ne legyen magvas a lekvárunk és lábasban ismét felforraljuk és kb. 5 percig főzzük,amíg elkezd sűrűsödni.Aztán üvegekbe töltjük még forrón és 5 percre fejtetőre állítjuk az üvegeket.
Az átpasszírozott részt célszerű eltenni,mert a szörphöz még felhasználhatjuk.

Szörp:A ribizlit megmossuk és leszemezzük a száráról,de a lustábbak rajta is hagyhatják,mert úgyis szűrve lesz:)
Tegyük egy jókora edénybe és zúzzuk össze a szemeket,hogy jobban kiadják a levüket.Minden kiló ribizlihez öntsünk egy liter vizet és lefedve,hűvös helyen hagyjuk állni egy napig.Ez alatt még nem kezd el erjedni,viszont kiázik a leve és a festék a szemek héjából.Szűrjük le és a szemeket préseljük ki.Én először egy pici lyukú szitán préseltem át,aztán még egy gézen is átnyomtam,így egy csepp sem ment kárba.
A szörpöt forraljuk fel és adjunk hozzá literenként egy kiló cukrot.
Tartósítószer nem kell bele,az 50%-os cukortartalom reményeim szerint nem engedi megforrni.Érdemes a felforralt szörpből kóstolót keverni és ízlésünk szerint citromlével lehet ízesíteni.

2011. jún. 26.

Eper- torta

Ez még akkor készült, mikor  az epret is eperrel ettem :)
http://krickykonyhaja.blogspot.com/2010/06/epertorta-telis-tele-eperrel.html alapján készítettem.
Igaz én a piskótát másképp készítem,most hogy magasabb legyen,mert kevesebb tojással csináltam a szokásosnál ,ezért piskóta tallérral kellett  magasítani rajta.


2011. jún. 4.

Epres Pannacotta

Még sosem készítettem pannacottát és mivel még mindig tobzódunk az eperben, gondoltam megbolondítom eper-öntettel.Gondolva a bikini szezonra a cukrot részben édesítővel pótoltam :)
Elkészítése rendkívül egyszerű,nem igényel sok időt.
HOZZÁVALÓK:
-250ml tejszín
-250ml tej(zsírszegény)
-150gr eper
-72ml víz
-12ml édesítőszer(folyékony)
-7gr zselatin
-fél teáskanál keményítő                
-2cs.van.cukor

Kis lábasban keverés mellett forrald fel az epret 12ml édesítővel és 40ml vízzel.A gyöngyöző gyümölcsszószba öntsd bele a 20ml vízben elkevert keményítőt és 15 másodperc forralás után zárd el a lángot.
Nagyon fontos,hogy a zselatint ne por alakban tegyük a forró krémbe ,mert úgy nem lehet egyenletesen elkeverni.
Kezdd azzal,hogy egy kis tálkában összekevered a zselatint 12 ml vízzel
Egy lábasban keverd el a tejszínt a tejjel,ízesítsd a vaníliáscukorral és kevés kristálycukorral,forrald föl.
Keverd el benne a beáztatott zselatint.Öntsd a langyos krémet pohárba vagy csészébe,tedd a hűtőbe.Ha a teteje megdermedt,díszítsd az eperöntettel.Akkor készítetted jól,ha tejfölsűrűségű lesz a krém.

2011. jún. 3.

Epres-bodzás-citrusos frissítő

Mivel itt az eperszezon és a meleg is,gondoltam kreálok valami itókát:)
Mostanában folyton bodzaszörpöt gyártok és fogyasztunk , itt volt az idő,hogy kicsit változtassak az ízeken :)
A végeredmény egy rostos megunhatatlan vitaminbomba:)
HOZZÁVALÓK:
-2db narancs                                                                       
-2db citrom
-2dl bodzaszörp
-ízlés szerinti cukor
-1,5-2 l bubi-mentes ásványvíz
ELKÉSZÍTÉS:
Az epret botmixerrel pürésítjük ízlésünknek megfelelő cukor mennyiséggel.A citromot és a narancsot kifacsarjuk.Egy nagy kancsóba töltjük az eperpürét,a gyüm.leveket,a szörpöt és végül felöntjük a vízzel.Behűtjük és már tálalhatjuk is :)

2011. jún. 1.

Karfiol orly módra

Tegnap vettem egy szép fej karfiolt,nem ma akartam elkészíteni,de mikor benéztem a hűtőbe kiesett egy dobozos sör.Így eszembe ötlött mi lenne,ha nem rántanám,hanem orly mód készíteném el a karfiolt.
Jól tettem,mert nagyon finom így.
Elkészítés:
A tojássárgáját kikeverem a liszttel,hozzáadom a felvert fehérjét és a sört fokozatosan,míg palacsinta-sűrűségű masszát kapunk A rózsáira szedett,megfőtt karfiolt, miután kihűtöttük lisztbe forgatjuk,majd ebbe a masszába és forró olajban kisütjük.Papírtörlőre szedjük,hogy a felesleges olajat leitassuk,majd kedvünk szerinti körettel tálaljuk.
Én burgonyapürével és tejfölös mártással kínáltam.
Jó étvágyat! :)