Legjobb receptes blogok

2010. nov. 13.

profiterol Szindi módra:)

Már nagyon régen készítettem , mivel szeretem és névnapom van,gondoltam meglepem magam és kis családomat vele.
HOZZÁVALÓK:
-100gr vaj
-300ml víz
-130gr rétesliszt
-4 nagy felvert tojás

TÖLTELÉK:
-500ml tej
-6 nagy tojássárgája
-100gr kristálycukor
-60gr liszt
-5ml vanília aroma
-250ml tejszín
-100gr étcsokoládé

ELKÉSZÍTÉS:
  1. öntsük a vizet és a vajat egy mély edénybe.közepes hőmérsékleten melegítsük fel.A vaj hamarabb elolvad,mint hogy az egész főzet forrni kezdene.Amint a folyadék forrni kezd,vegyük le a tűzről,és egyszerre adjuk hozzá a lisztet.Fakanállal alaposan keverjük össze.
  2. Tegyük vissza az edényt a tűzre,és két percig kevergessük a tésztát közepes láng felett.A keverék elválik majd az edény oldalfalától és aljától,labdaszerűen összeáll.Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.Több adagban adjuk hozzá a felvert tojást,miközben a fakanállal folyamatosan kevergetjük.A tésztának simának és krémes állagúnak kell lennie.
  3. A töltelék elkészítéséhez forraljuk fel a tejet.Amíg a tej melegszik,keverjük ki a tojássárgáját a kristálycukorral.Szórjuk bele a lisztet,majd lassan adagolva adjuk a forró tejhez.Tegyük vissza a tűzre,és folyamatos keverés mellett főzzük közepes hőmérsékleten.amint a keverék besűrűsödött és forrni kezd,vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vaníliaaromát.Hagyjuk kihűlni.Addig verjük a tejszínt,amíg szalagot nem vet,majd a krémbe keverjük.
  4. Teáskanállal szaggassuk ki a tésztát a kivajazott sütőlemezre.Helyezzük a lemezt forró sütőbe,majd vegyük vissza a hőmérsékletet 170 fokra,15-20 percig süssük,míg a sütemény aranybarna nem lesz.Ha elkészült,vegyük ki és minden egyes kis labdácska közepén vágjunk nyílást,hogy a gőz eltávozhasson.
  5. Hagyjuk kihűlni és egy kanál segítségével töltsük meg a tésztácskákat az elkészült krémmel.A csokoládét forró vízzel teli edény tetejére helyezett üvegtálban olvasszuk meg.Az elkészült sütik tetejét locsoljuk meg ezzel az olvasztott csokival.Tálalás előtt hagyjuk kicsit állni a hűtőszekrényben.

1 megjegyzés:

Nyárády Károly írta...

Kedves, Szindi!
Én nagyon sajnálom, hogy nem a névnapodon ugrottam ide, mert fogalmam sem volt, hogy nov. 13-án Szindi nap van, és azt sem, hogy Cica napja ugyanakkor lenne.
S most akkor elmondom, hogy: Megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok Neked Boldogságot a következő névnapodig legalább! De akkor szólj időben, hogy tudjam, hogyan is is hívnak! OK? :-))
Jó a sütid, bár azóta vagy elfogyott, vagy már nagyon száraz lehet. :-)) Persze, én tudom, hogy elkapkodták, igaz?
Szia!