Hozzávalók:
A töltelékhez:-2kg alma
-2ek kristálycukor(én többet tettem bele)
-1csapott kiskanál őrölt fahéj(én ebből is legalább2-3*ennyit raktam)
-1 tojásfehérje
A tésztához:-40 dkg finomliszt
-1cs sütőpor(én csak félcsomaggal tettem bele)
-25dkg vaj vagy margarin
-12dkg krist.cukor
-1cs.van.cukor
-fél citrom leve és lereszelt héja
-1 tojássárgája
-1-2ek.tejföl
Hozzávalók még:nyújtáshoz liszt,tepsi kenéséhez margarin,zsemlemorzsa vagy sütőpapír,töltelék alá kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa,lekenéshez 1 kisebb tojás,tetejére porcukor.
Elkészítés:
- Az almát meghámozzuk,leöblítjük,majd lereszeljük.Félretesszük annyi időre míg a tésztát elkészítjük.
- A lisztet a sütőporral elkeverjük,majd a margarint elmorzsoljuk benne.Ezután a kétféle cukorral,a jól megmosott citrom lereszelt héjával és kifacsart levével,a tojássárgájával és annyi tejföllel gyúrjuk össze,hogy jól kezelhető tészta legyen belőle.Két részre osztjuk.
- A tésztát meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk,hogy egy kb.30*30 centis,közepes nagyságú,magas peremű,kikent,morzsával behintett tepsibe éppen beleférjen.Zsemle-vagy kekszmorzsával behintjük,ez azért kell,hogy ne ázzon el a tészta.
- A reszelt almát kifacsarjuk,majd a kétféle cukorral és a fahéjjal összekeverjük.A tojásfehérjét kemény habbá verjük,óvatosan az almába forgatjuk,majd egyenletesen a morzsával behintett tésztára halmozzuk.
- Enyhén meglisztezett gyúrólapon a másik tésztát is kinyújtjuk,az almára fektetjük.Felvert tojással lekenjük,villával megszurkáljuk.Előmelegített sütőben,a közepesnél kicsit nagyobb lánggal 32-35 perc alatt megsütjük.Megvárjuk,amíg langyosra hűl,a tetejét porcukorral meghintjük,végül tetszés szerinti kockákra felvágjuk.
2 megjegyzés:
Kedves Cicus, ugorj be hozzám, mert a kölcsön pite ha nem is, de a kreatív blogger díj visszajár! :-)
A szabály rá van írva, más gondod nincs vele!
Szaladok is, jó éjt!
Nagyon finom
Megjegyzés küldése